KLUBB  MARITIM  MALMÖ

Månadens fartyg - se ovan

Ångisbrytaren Bores livbåt och iseka kom på plats efter renoveringen - 2019-08-10

Det var en spännande upplevelse nere vid Ångbåtsbron i Malmö då Bores livbåt och iseka skulle sättas på plats igen efter en helrenovering. Väntan hade varit lång, flera månader, men nu äntligen var dagen D inne! Roger Paulsen kom med sin stora och starka kranbil och fick lyft över båtarna på sina respektive platser, en åt gången. Bores trogna medarbetare Jan, Tommy och Ulf ställde upp och såg till att båtarna hamnade på exakt plats. Nu är Bore komplett igen och vi kan fortsätta att beundra henne som Malmös gamla fina kulturskatt, byggd på Kockums 1894! 

Klubb Maritims riksårsmöte i Malmö 2019-05-11

Det var exakt tio år sedan årsmötet hölls här nere i Malmö och vi i Malmöavdelningen antog utmaningen att vara arrangörer den här gången. Vår tanke var att vi skulle hålla till nere i Smörkontrollshuset på Ångbåtsbron, som sedan 1998 är helt ombyggt i en modernare tappning, men framför allt skulle vi befinna oss i en maritim miljö. Högst upp på 7:e våningen finns en stor lokal där även Kockarna Bruse har sin restaurang. Runt hela övervåningen går en terrass med den mest magnifika utsikt över både gamla och nya hamnområdet samt mycket annat av intresse. Nedanför vid kajkanten ligger världens äldsta ångisbrytare Bore som för 125 år sedan byggdes på Kockums och numera är renoverad i stort sett till sitt ursprungsskick.

Medlemmar från olika avdelningar i Sverige hade anmält sig till mötet och det blev till 74 deltagare. Av dessa var även 15 jubilarer inbjudna. Solen sken på oss hela dagen och Malmö visades sig verkligen från sin allra bästa sida! Samling skedde kl 10 och det bjöds på kaffe och fralla. Därefter fanns möjlighet att gå ombord på Bore för att beskåda detta gamla och välhållna fartyg. Frivilliga funktionärer, som annars brukar jobba med fartyget, hade denna lördag ställt upp och öppnat upp både grindar och fartyg för oss. Vår Malmömedlem, Lars Erik Johansson, fanns också på plats och kunde berätta om Bore och hennes historia. 

Årsmötesförhandlingar hölls i vanlig ordning och efter lunchen visades en kort film om Malmö hamns historia. Sedan informerade Marco Svantesson från Sound VTS (Vessel Traffic Service) om denna central som ligger i Malmö hamn och övervakar sjötrafiken i Öresund. 

Två stora bussar kom därefter och hämtade oss till en guidad tur längs Malmös sjösida och då bl a en tur ut till Utsiktspunkten där man kunde beskåda den magnifika Öresundsbron. Härifrån gick färden vidare tillbaka längs Limhamnsvägen, Västra hamnen och ut mot Norra hamnen som har byggts ut till ett enormt stort område. Här finns bl a oljehamnen, men även många andra industrier av olika slag.

Efter bussrundturen var det åter samling i lokalen högst upp i Smörkontrollshuset. Alla jubilarerna hedrades med diplom och applåder. Till sist bjöds på en kvällsupé och borden såg festliga ut med sina vita dukar och brutna servetter. 

Vi i Malmöavdelningen känner oss hedrade över att ha fått vara arrangörer och värdar den här gången. Vi tror också att det blev en trevlig och lyckad dag för de allra flesta!

(Samtliga foton har tagits av vår revisor Åke Persson)

Argentinas största skepp, ARA Libertad*, har nyligen besökt Malmö hamn. Det är hennes första besök i Sverige sedan 1967. Hon har besökt ca 500 hamnar i mer än 60 olika länder. Under vistelsen i Malmö har det hållits olika ceremonier mellan svenska och argentinska armén och man har även haft öppet för allmänheten som har tillåtits att besöka henne ombord. Likaså har det bjudits på argentinsk dragspelsmusik samt en tangoshow.

Efter besöket i Malmö fortsätter ARA Libertad sin resa till Frankrike och Storbritannien. Hon beräknas avsluta sin resa i Buenos Aires den 7 oktober, men innan dess har man för avsikt att besöka flera hamnar i Europa samt Syd- och Nordamerika.

ARA Libertad är världens sjätte längsta och snabbaste tall ship och har flera hastighetsrekord på meritlistan.

Är du intresserad av mycket mer fakta om detta ståtliga fartyg, rekommenderas att du läser detta dokument "ARA Libertad"

*ARA = Armada de la República Argentina

Libertad = Frihet

(Besöket ombord gjordes av Lars Erik Johansson som även delat med sig av sina foton och kunskaper)

Fyrskeppet "Elbe 1" på besök i Ystads hamn 2017-07-11--13

Världens största fyrskepp från 1948 har varit på besök i Ystad under tre dagar. Hon ligger normalt i Cuxhaven och fungerar där som museum med bed and breakfast. Första och tredje dagen var öppen för besök ombord. Andra dagen kunde man mot betalning få en liten rundtur till sjöss.

Fyrskeppet heter egentligen "Bürgermeister O´Swald" och tjänstgjorde under 40 år på positionen Elbe 1 vid ön Helgoland där många fartyg passerar på väg mot Elbes mynning. Här fyllde hon en viktig funktion som navigeringshjälpreda.

I år har fyrskeppet varit på besök både i Danmark och Sverige, men återvänder därefter till Tyskland. Skeppet gör 7 knop och har en besättning på 13 man.

Vill du veta mer fakta om fyrskeppet samt vad som skett under olika årtal då rekommenderas att läsa detta dokument

"Burgermeister OSwald"

(Besöket ombord gjordes av Lars Erik Johansson som även delat med sig av sina foton och kunskaper)

Traditionssegelfartyget "Lovis" på snabbvisit i Malmö hamn 2017-07-13

Man kan säga att en gammal bekant nyligen var på återbesök i Malmö hamn. Några av oss minns säkert Lotsverkets gamla tjänstefartyg, lotsångaren "Malmö". Hon byggdes 1897 på Göteborgs Mekaniska Verkstad. Senare blev hon omdöpt till "Virgo". Fartyget användes vid byte av olika sjömärken, bojar, prickar etc, samt för att förse distriktets fyrskepp med olika förnödenheter. Befälhavare vid resorna längs kusten var oftast lotsdirektören eller lotsinspektören och som reserv även distriktsfyrmästaren. Dessa befattningar är numera avskaffade. Fartyget gjorde som första fartyg en inspektionstur genom Falsterbokanalen den 1 augusti 1941 och med på resan var representanter från Per Albin Hanssons regering. Farleden var helt färdigbyggd ett år senare. I filmen om bygget av Falsterbokanalen, som är drygt 40 min lång, kan man mot slutet ca 35 min in i filmen se hur lotsångaren "Malmö" stolt glider fram genom den nybyggda kanalen.

https://www.youtube.com/watch?v=e9Q6jRV8TyI

År 1998 köptes hon in av en grupp tyska ungdomar för det symboliska priset av 6 danska kronor. Man hade stora planer på att bygga om henne, vilket också så småningom lyckades och numera är hon hemmahörande i Greifswald. År 2000 döptes hon om till "Lovis" och är klassad som ett traditionsfartyg. Hon byggdes om till segelfartyg, men skrovet av järn är fortfarande intakt. Man använder henne idag till olika ändamål, som skolfartyg, olika marina seminarier samt även olika slags kryssningar m m.

För den som är intresserad, gå gärna in på deras hemsida www.lovis.de och läs mycket mer. Här kan du även finna olika Youtubefilmer som handlar om fartyget och hennes turer ute till sjöss, bl a den här vackra filmen

http://janhille.de/_CONTENT/projects/06_misc/39_Lovis.mov?width=848&height=480

Är du bra på tyska, så kan du läsa om hur ungdomarna gick till väga när de hade köpt in det mycket gamla, rostiga och nedgångna fartyget

http://www.jetzt.de/jetztgedruckt/ein-traum-wird-kommen-508704

Tyvärr stannade hon endast en dag i Malmö och några få inbjudna fick komma ombord och hälsa på. Därefter skulle hon segla vidare till Köpenhamn och även Norge stod på tur.

(Foton tagna av Åke Persson som var inbjuden ombord och Gunilla Thydell som senare på dagen stod vid kajen och fotade)

Släktforskningens dag 2017-03-18

Mamö stadsarkiv

Vår medlem, Karl Osterman, visade upp sin fina och intressanta utställning som handlade om olika sjöfolk och historien kring deras sjötjänst och fartyg.

Källor var bl a från Klubb Maritims bibliotek och filmarkiv, Arkiv Digital, MSA samt egna anteckningar.

Hamburg hamns årliga födelsedag - 2019

Ett magnifikt skådespel av olika slags fartyg, stora som små! Vill du njuta av hela filmen, rekommenderas att gå in på Youtube och uppleva denna årligen återkommande festlighet. Filmen varar ca 50 minuter.

https://www.youtube.com/watch?v=O4Yc5O94FJY

Det finns fler filmsekvenser från den här dagen att finna på Youtube!

Nostalgi

Ett av många sätt att styra en båt! Man placerar sig ovanpå lasten så blir utsikten perfekt! Båten "Sturmvogel" sågs i Kielkanalen i slutet av 1960-talet. Bertil Palm var där och fotograferade.

Arkivens dag på Malmö Stadsarkiv - 2015-11-14

Vår medlem, Karl Osterman, visar upp sin egenhändigt komponerade utställning med bl a intressanta bilder från Gunder Häggs Amerikaresa.

Bogserbåten "Svitzer Nanna" på besök i Malmö hamn - 2007-09-27

Hemmahamn:København

Flagg: Danmark

IMO: 9364368

Signal: OVTE2

Byggd: 2006 av Irving Shipbuilding Inc., East Isle, Kanada (87)

Föregående namn: Stevns Icecap -2007

Nytt namn: Stevns Icecap 2010

Bilderna är tagna av Lars Gustafson, se vidare på hans egen hemsida http://www.tugboatlars.se

"Harms Primus" bogserar kranen "Svanen" till Holland - 2005-07-11

IMO Nummer 9311287

Byggd 2004

48,87 x 13,80 x 5,20 m. - 1262/378 ton

2 st MaK 9M25 på sammanlagt 6 400 kW vid 750 v/min

Ägs av Harms Offshore, Hamburg, Tyskland. Antigua and Barbuda-flaggad.

"Svanen" var med att bygga Öresundsbron i Malmö.

Veteranskibet s/s "Bjørn"

Bjørn har i många år haft ångan uppe som trofast isbrytare och bogserbåt. Fartyget representerar en ca 100-årig epok i dansk sjöfarts- och varvshistoria, dvs tiden mellan segelfartyg och moderna motorfartyg.

S/S Bjørn byggdes 1908 i Bremerhaven som isbrytare och bogserbåt till Randers Havnevæsen. Fartyget tjänstgjorde i Randers fjord fram till 1981, dock med uppehåll en period under 2:a världskriget, då det var följebåt åt Bornholmstrafiken. Därefter gick det med kol till Kyndbyværket.

1981 övertogs s/s Bjørn av Dansk Veteranskibsklub och restaureringsarbetet med att få tillbaka ursprungsskicket började. Först på Holmen och från år 2000 på det nerlagda Helsingør Værft, där Helsingør kommun ställde upp med husrum och verkstadsmöjligheter.

Efter omfattande arbete på Gilleleje Bådebyggeri, Karstensens Værft i Skagen och icke minst månge timmars arbete från Veteranskibsklubbens aktive medlemmar, är s/s Bjørn nu i tip-top skick och erbjuder seglatser för enskilda personer och grupper.

Läs gärna mer om s/s Bjørn på följande länk

http://www.ss-bjoern.dk/

och se gärna den mycket intressanta filmen på Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=cmQpoifEdfc

Kockumskranen som blev till Hyundaikranen

Den 25 september 2002 lämnade Kockumskranen Malmö för vidare färd mot Korea. Ett tragiskt farväl av ett sedan många år känt landmärke för alla Malmöbor och en stor saknad uppstod i allas våra hjärtan. 

Klubb Maritim Malmös medlem och tidigare framstående webmaster, Lasse Ydhag, har skapat ett kolossalt mästerverk genom alla de bilder han har tagit under nedmonteringen av kranen. Några av dem kan beskådas här, men de är bara ett smakprov att ta till sig.

Vill du se en film om när kranen togs ner, finner du den under följande länk

https://www.youtube.com/watch?v=paWhGA8LMJA

Gigantiska fartyg

Se film på Youtube om de stora Dockwisefartygen och deras enorma kapacitet

https://www.youtube.com/watch?v=IEtJOKDvUfY

https://www.youtube.com/watch?v=sMSh5ZRjg2o

Läs mer om dessa Dockwisefartyg och se även bildspel

http://www.dockwise.com/page/fleet/vanguard.html

Fler "Giganter"

RMS "Queen Mary 2" - är ett transatlantiskt linjefartyg,som trafikerar Atlanten på linjen Southampton-New York. Resan tar ca 6-7 dagar. Hon gick i tjänst 2004.

Mer finns att läsa på Wikipedia - http://sv.wikipedia.org/wiki/RMS_Queen_Mary_2

Se gärna filmen på Youtube när hon anländer hamnen i Hamburg 2011

https://www.youtube.com/watch?v=od8v5taQ4Ow

"Majestic Maersk" - världens största containerfartyg

"Blue Marlin" transport vessel - otrolig transportkapacitet!

Se filmen från Youtube

Tillbaka till startsidan